Så lyckas du med hemmabryggningen
Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen vandrat framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men dessutom jästekniker och annat som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör till exempel undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt flertal vinbryggare att nå enastående resultat.
Hemmaframställning av vin är en oerhört ingående bok som börjar med att redogöra att vin är en tilltalande hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande moment.
I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest gripande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd olika kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera under skogsturen.
Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad beträffar prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd samt blåbär. I skogen finns möjligheten att hitta flertal vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.
Mot bakgrund av dessa fåtal exempel på råvaror så inser man rätt så fort att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär ska så klart vara mogna och goda ifall de ska användas till vinframställning
I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges också förslag på kringutrustning som är bra att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, en gummitätning med jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga. Länk till Hacka lök utan tårar
En mycket given källa för dina köp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig kunskap av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel införskaffa aktivt kol från företaget, vilket är viktigt för att rena vattnet från allehanda föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt fräscht finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.