Roligt och trivsamt att brygga vin hemma
Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många vis är riktigt trevligt. Hans entusiasm för vin är enormt och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat olika tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfång ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.
Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större mån bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns således möjlighet att ge vinet en konkret riktning redan från inledningen. Därutöver har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av vissa nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte enbart är bra för att det är billigt utan för att det är trevligt att förfina sin alldeles egna produkt. Det blir verkligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna assistera hemmabryggare men även tjäna som underlag till diverse vinklubbar.
Det finns dock en gynnsam fördel med att hemmaframställning av vin är förhållandevis billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas flertal möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att sjuda fisken i?
Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligtvis ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar dessutom upp tips från andra vinbryggara som han anser vara värda att sprida.
Den här boken är speciellt väsentlig på så sätt att det finns oerhört få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en likartad ingående och detaljerad beskrivning av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte endast hela den praktiska processen utan skänker även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Länk till mer info Broddar & Halkskydd
Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är avhängig frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive falang är helt beroende av bryggprocessen. Men en central tumregel för allt vin är att endast selektera högklassiga råvaror.