Framtagning av vin på enkelt vis i hemmet
Vin framställs av saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin enbart kallas vin ifall det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det massor speciella separerade processer av vinframställning.
Mer information här Sockerfri Likör
De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och sedan också till Italien samt södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis även spridits till resterande världen.
Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hem. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då folk tenderar att testa diverse varierande bär, frukter samt juicer. Det genererar även chans att lära sig nya och olika recept.
Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att intensifiera alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett helt utmärkt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels utmärkt resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.
En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara omsorgsfull med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att en del oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Således är både hygien och fräsch utrustning väldigt viktigt.
Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.
Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen prägel oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på varierande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett råd är att pröva skilda jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.
Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning måste vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.
Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser väldigt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen innehåller mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.