Brygg ditt eget vin hemma
Med tiden har förutsättningarna för hemmabryggning av vin blivit bättre tack vare att vinsatser och redskap blivit bättre. Den som önskar tillverka smakligt vin utan att behöva fundera på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel handla färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer varierande vinsatser med skilda smakuppsättningar.
Följer man bara noga de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är lite mer rutinerad och har bryggt vin själv förr kan experimentera lite mer. Att producera vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som flera föredrar trots att riktigt vin faktiskt ska innehålla vindruvor enligt EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att lagra de mörkt och svalt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är oerhört relevant att vattnet är ordentligt fräscht. Gert Strand AB säljer aktivt kol som är perfekt för att förädla vatten. Det är effektivt att filtrera vattnet via granulerat aktivt kol eller att använda pulverkol åt att slamma upp det. Reningen bör äga rum i rumsvärme. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur samt dess yta i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den ska ha ett vattenlås med position intill gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och om hinken inte är nog stor så kommer mäsk pysa ut via vattenlåset.
Efter förjäsningen ska vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att förenkla tappningen från en hink till en annan så är det en god idé att nyttja en så kallad sughävert. En annan betydande utrustning är en oechslemätare som används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett bra hjälpmedel som underlättar bryggningen.
När man mäter med hjälp av oechslemätaren ska man ha i åtanke att det inte bara är sockerhalten som genererar utslag på flytvikten. Det beror på att annorlunda bär och frukter består av annorlunda mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att leda bryggningen åt rätt håll. Mät upp ungefär tre deciliter vin i ett litermått och ta därefter mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att därefter sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet. Mer information här Spritessenser 1000 ml till 50 x 75 cl
Det är värt för ordningens samt processens skull att noga föra in mätuppgifter i en utförlig bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken avsevärt att i slutändan bli häpen över vinets smak. Var noggrann med att även smaka av vinet och låt det ge smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i cirka 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ytterligare en gång när jäsningen är färdig.