Brygg ditt eget vin hemma
Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock betydelsefullt att noga planlägga sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.
Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs i hemmet är det typiskt att brygga på allehanda bär och frukter.
Ifall man använder sig av till exempel bär så måste de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att gallra bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas tämligen mycket kolsyra i provet som måste undan för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra.Klicka här för mer info Spritessenser 280 ml till 14 x 75 cl
Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få bort en rejäl mängd av kolsyran. Tänk dessutom på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.
När förjäsningen är klar måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ingående med att inte få med något annat än endast vätska ned i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Var noggrann med att skölja ur hinkar och kärl noga efter användning. Det ultimata är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att placera skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt sortiment som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.