•  
  • Smakessenser Hem
  • Godare vardag med smakessenser och aromer
  • Privacy riktlinje
  • Sitemap
  • Välj mellan flera smakessenser

Att tänka på när du brygger vin hemma

När druvor krossas för vinframställning används vanligtvis en krossningsmaskin, men de kan också krossas genom att man trampar på dem med hjälp av fötterna. Trampning sker fortfarande på mindre anläggningar.

Man avlägsnar stjälkarna från druvorna under pressningen, och när man framställer vitt vin är det angeläget att även borttaga druvornas skal. För att röda druvor inte ska leda till vitt vin måste man undanröja skalen. För att eliminera till exempel vildjäst, bakterier och andra oönskade mikroorganismer måste svaveloxid tillsättas till saften. Den must som blivit i det här skeendet samlas sedan upp i jästankar i rostfritt stål, cement, trätunnor alternativt ekfat.

Det är mycket hos metoderna inom den etablerade vinindustrin som i olika former har likheter med hemmabryggning av vin. Och den som är intresserad av att brygga eget vin har potential att experimenter in i det oändliga. Den som vill ta vinframställningen till en ny nivå ska till exempel passa på att plocka bär under sommaren och hösten. Bären torkas och förvaras svalt och mörkt till dess de ska användas till vinsatser. Som tur är krävs ingen krossningsmaskin, eller man behöver inte använda fötterna heller för den delen. Att mosa bär, frukter eller motsvarande går enastående med hjälp av en potatisstöt.

Vill Du veta mer Klicka Här Ryggsprutor & Tillbehör

En väsentlig del av vinframställningen är helt klart vattnet. För att inte det färdiga vinet ska påverkas är det centralt att vattnet är ordentligt fräscht och utan bismaker eller att det inte har några föroreningar. Det finns en utmärkt metod som innebär att förädla vattnet med hjälp av aktivt kol. Aktivt kol finns i tre olika former. Antingen som pulverkol, granulerat kol alternativt som högtryckspressat format kol. Vanligtvis har den sistnämnda varianten formen av små stavar. Reningsförmågan beror på vilket kol som används, porstruktur samt kolets area i kvadratmeter per gram.

De två vanligaste reningsmetoderna är att filtrera vätskan genom granulerat aktivt kol eller att använda pulverkol för att slamma upp vätskan. Det ultimata är att reningen sker i rumstemperatur och man bör helst undgå rening i kyla eftersom det i värsta fall inte fungerar alls.

Till vinframställning hemma behövs en brygghink på ca 30 liter med ett vattenlås som ska sitta i gummispunnet på hinklocket. En för liten hink skänker nämligen inte plats åt skummet som kan bildas under de första dagarna av jäsningen. I en mindre hink kommer mäsken pysa ut via hinkens vattenlås under jäsning.

I efterträdande moment av processen krävs ännu en större hink – en s.k. jäshink. Den blir aktuell när det är dags för omtappning av vinet. Med hjälp av en sughävert tappas vinet över från ena hinken till den andra. Det krävs dessutom en oechslemätare som används för att dosera sockerhalten i musten. Till den behövs ett mätglas stort nog att oechslemätaren får plats däri. Oftast brukar 100 ml vara en tillräcklig storlek.

Det brukar vara mer än socker som ger utslag på flytvikten vilket beror på att frukter består av varierande mängder extraktämnen. Det ger givetvis annorlunda resultat, vilket man ska ha med i kalkylerna.

För att ta ett prov med oechslemätaren så mäter man upp cirka tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp mätglaset till 100 ml och sänk därefter ner oechslemätaren för att därnäst läsa av värdet. Det är angeläget att föra in mätuppgiften i en bryggjournal för att optimalt följa processen. Det första provet utförs jämt före jäst har tillsatts. Ta ett smakprov och låt vinet rulla runt i munnen utförligt för att känna smaken. Häll därefter tillbaka vinet från måttet i hinken.

Därefter får vinet vara i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor beroende på jäst, sockerhalt m.m. När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och filtrera på nytt.


  • hembryggning
  • vinbryggning
  • vintillverkning

Share This Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Related Posts

Smakessenser Meny

  • Få effektivare personal – skaffa smaksatt kolsyrat vatten till arbetsplatsen
  • Få en riktigt vuxen och kryddig smak med aromhusets Absint
  • Få en roligare och godare vardag med smakessenser och aromatiska ingredienser
  • Ge ditt vatten smak av tropikerna med Aromhusets Ananas
  • Hallon finns som smakessens för kolsyrat vatten helt utan socker, men väldigt rik på smak
  • Hur hittar jag alla casinon på nätet?
  • Hur jämför jag alla casinon på nätet?
  • Integritetspolicy för oss – Privacy riktlinje
  • Så finner du ditt bästa svenska casino med säkra och trygga spel
  • Sitemap

Smakessenser blogg

  • Nu kan du bjuda hela släkten på sockerdricka
  • Ta hand om kropp och hem med bikarbonat i skafferiet
  • Med en läskmaskin kan du göra sockerfri läsk
  • Viktiga åtgärder då olika tabletter tillverkas i samma tablettmaskin
  • Casino bonus – Klart att du ska spela med casino bonus!
  • Du behöver bra etiketter
  • Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?
  • Nu är det extra viktigt med skydd mot virus hemma, därför ska du se till att ha antibakteriell tvål.
  • Vad är luktätare?
  • Man behöver lära dig allt om Svarta listan
  • Smakessenser Hem
  • Godare vardag med smakessenser och aromer
  • Privacy riktlinje
  • Sitemap
  • Välj mellan flera smakessenser

Powered by smakessenser.se

7ads6x98y