Med kalciumklorid så kan du avfukta och smaksätta med salt
Saltet erbjuder flera mycket bra effekter samt egenskaper. Man utnyttjar saltets avfuktande effekt bland annat för att avfukta ett förråd eller i båtar som ska vinterförvaras på land. Torrboll i detta fall är det inte den torrboll du tänker på i första hand utan en boll som är fylld med kalciumklorid, denna kan du köpa färdig eller göra själv, ett sätt är att fylla en hink med salt och använda ett durkslag.
Tillverka en egen torrboll som har kalciumklorid och få effektivavfuktning.
Det är viktigt att man skaffar rätt typ av salt till sin torrboll när det dags att avfukta båten, sitt förråd eller källare. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Om man provar med vanlig natriumklorid blir det inte en bra torrboll.
Man måste alltså köpa kalciumklorid eller alternativt magnesiumklorid som också kan fungera för avfuktning på ett effektivt vis. När du ska köpa detta salt ska du tänka på att det inte är en vanlig liten hushållsförpackning du behöver så då blir priset en känslig faktor. Om du väljer mellan att hitta saltet i en lokal butik eller online på nätet rekommenderar vi dig att söka på webben.
Om du ska göra en hemmagjord torrboll ta ett tygstycke stort nog för 10 kilo salt, gör en boll av det och knyt ihop innan du hänger upp den. Kan vara en bra idé att ställa en hink under bollen för att samla in eventuellt vattendropp. En annan variant kan vara att placera ett durkslag i en hink och sedan fylla på med salt.
Chansen finns att utrymmet som ska avfuktas kräver fler torrrbollar för att ge en bra avfuktning. Tänk över hur lokalen eller rummet ser ut och om du kanske behöver att placera ut mera torrbollar.
Man kan även använda sig av kalciumklorid som smaksättare
När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.
Se då till att saltet har beteckningen e509. Eftersom detta är ett extremt salt salt har det lite speciella användningsområden. Du kände förmodligen inte till att det används vid öltillverkning.
Det ger då en saltare smak samtidigt som balansen hos ölet påverkas av kalciumet och ger en stabilare smakupplevelse. Hemmabryggare kan på samma sätt som bryggerierna dra nytta av dessa effekter och göra ett godare öl.
Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. På internet hittar man som vanligt saltet till mycket bra priser och med god kvalitet.
Du kan hitta saltet med livsmedelskvalitet i hembryggbutiker eller på nätet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller då och då på Tradera.