Hemmaframställning av Vin är boken som underlättar bryggningen
Både nybörjaren och den lite mer rutinerade hemmabryggaren av vin bör kolla upp boken Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med massor av goda tips och råd.
Vin är en fantastisk härlig dryck som kan avnjutas i många skilda sammanhang. Och annorlunda sorter passar annorlunda bra till olika mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att flera har ett starkt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men så klart även all form av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.
Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner framställer sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både lättare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är relativt lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för svårt. Det är viktigt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs aningen självtillit precis som inför allting övrigt vi tar för oss.
Flera ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits speciellt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Dessutom är det tilldragande att man kan spara ganska mycket pengar på att brygga eget vin.
Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oupphörligt utveckla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett allmänt mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer hela tiden många nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. Speciellt påverkar vissa nya var köpa vinsatser så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.
Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är även möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.
För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.
Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noggrant notera allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo på grund av någon trivial miss. Dessutom bör all utrustning kontrolleras ordentlig innan nyttjande. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.
För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i flera reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.
Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig kostnadsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den direkt på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker via ett bibliotek så är du igång.
Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning. Den finns on-line hos allt-fraktfritt . se samt på hembryggning . se. Samt går bra att att låna helt gratis på biblioteken I form av en ebok.