Har du koll på vilka födoämnen som är tillåtna och inte i enlighet med Atkinsmetoden?
Givetvis är det en styrka att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Så klart finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och även fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.
Ungefär 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det resterande energibehovet från intag av kolhydrater.
En uppenbar fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. Mer info I mataffärerna finns därför mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i till exempel yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer såsom grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men bör reduceras enligt Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens annorlunda GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att intaga ändamålsenligt protein som i huvudsak finns i vilt kött, avokado samt fisk.