Atkinsmetodens stöd av forskningen
En självklar orsak till Atkinsdietens populäritet är att forskningen har uppvisat goda resultat för den. Det vetenskapliga startskottet och den vetenskapliga grunden åt Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins påverkan skulle ge upprinnelse till ett oerhört engagemang hos bantare världen över. En ny bantningstrend började successivt få förankring och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
Under den tiden hade en ökad benägenhet till kraftig övervikt uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att om man höll sig till korrekt föda och på samma gång begränsade de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning samt andra förbättringar relaterade till hälsa. Klicka nu
En tydlig styrka med Atkinsdieten som dessutom lockade många bantare att börja med den, var att dieten tillät mycket av vad flera ansåg vara god mat. Till skillnad från andra dieter kunde man även fortsättningsvis njuta av mångahanda läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket självklart gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare och utövare av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer nyanserad och på så vis blivit lättare att följa. Till exempel uppmanade dieten på 80-talet att man skulle förtära mycket ägg och biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss mathållning.
På så sätt har Atkinsdieten oupphörligt varit under utveckling vilket i sin tur medfört att dieten för jämnan haft en populär ställning i sammanhang som har haft med hälsa samt föda att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad ska vara kontrollerat. När idealvikten är uppnådd ska en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater tvingas hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum igen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning samt andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan exempelvis handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Därutöver kan dieten medföra minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har även visat på indikationer gällande fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs i huvudsak från dominerande universitet samt institutioner i USA. Åtskilliga experter inom landet bidrar till vetenskapliga underlag inom metabolism, fysiologi och livsmedelsvetenskap. Det finns ett tydligt intresse av Atkinsdieten världen över p.g.a. dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt synsätt får många människor bekräftelser som på löpande band beträffande Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär givetvis att Atkinsdieten ökar i populäritet än mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.