Byt ut sockret mot erytritol
I druvor, päron, meloner och övriga bär och frukter finns det naturliga kolhydratämnet erytritol. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater såsom stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras således outnyttjat genom urinen. Det är genom jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier till druvsockret så sker förvandling och det blir erytritol, enligt en totalt naturlig process.
Erytritol är väl lämpat åt den som önskar inta en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar även som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medan vanligt socker innehåller 400 kalorier per 100g.
Erytritol är baserat på en sockeralkohol som har kemisk struktur som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Trots att ämnet funnits i Japan och USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.
Erytritol har likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar leda till upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskabel verkan och den påminner en del om liknande kylande verkan som xylitol och mentol har.
Erytritol är i synnerhet lämpat för diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.
Kroppen bearbetar erytritol annorlunda än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin storlek upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare mot tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i vanligt tal kallar för lös mage. sötningsmedel viktnedgång
En egendomlig omständighet runt erytritol är att ämnet inte tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck eftersom risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.
Om man följer gällande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Det finns skilda varumärken som består av erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt utmärkt. Alla godsaker som man gillar att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare fast med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma samt dosering.