Maximera fettförbränningen med hjälp av Saigonkanel
Saigonkanel och annan kanel
Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är tätt besläktad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.
Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi normalt stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik på smak och doft. Den innehar ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, samt har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.
Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt kraftfullare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det räcker dock gott och väl för att få de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret befinner sig i balans. Det finns skilda sätt att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av mat med lågt GI och dessutom fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott tillstånd – och blodsockret under kontroll.
Ett annat vis är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig märkbart balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går mer långsamt samt att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en ultimat början på dagen med tanke på att den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig lyckosam för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Ifall man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter som LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd fördelaktiga kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär också att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet åstadkommer när man tränar samt äter kaloririk föda.
Dosering av Saigonkanel
Det är betydelsefullt att man har koll på vad man äter – samt i vilken mängd. Det gäller allt man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger alla dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.
Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Uppenbara effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man måste testa sig fram för att hitta en dos som passar en.