Addera Saigonkanel till din LCHF-diet
Ett relativt hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.
Vad är LCHF?
LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men också i resten av världen. Denna diet påbörjas oftast av människor som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen eller med sockerberoende bantning trötthet
.
I själva verket mår alla gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, medan andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar någorlunda mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater varje dag? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett oerhört tufft mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är vanlig bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges väldigt lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater dagliga, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar samtliga dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen befinner sig i ketos, dvs. när den intar rejält med fett och protein och väldigt få kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i betydligt högre grad än annars.
Det finns de som inte ordentligt uppnår ketos, hur mycket de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har därtill visat sig ge absolut störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis hittar i livsmedelsbutikerna. Den är någorlunda kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.
Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen dämpar utsöndringen av insulin, som arbetar för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några farliga bieffekter.