Kom igång med bryggningen med hjälp av boken Hemmaframställning av Vin
Hemmaframställning av Vin är skriven av Kjeld Erlandsen och har hjälpt både nybörjare samt lite mer erfarna vinbryggare i ungefär 30 år. Det är en av de främsta böckerna inom ämnet och har utkommit i flera olika reviderade upplagor. Boken består av mängder användbar vägledning om hur man på bästa sätt brygger sitt vin och om var köpa vinsatser.
Vad gäller just vin så är det inte ett onaturligt steg att från att bara uppskatta att dricka vin dessutom börja intressera sig för bryggning. Den som dricker massor vin och provar olika sorter kommer oundvikligen lära sig mer och mer om smaker, druvsorter o.s.v. Hos vissa uppstår någonstans på vägen idén om att börja brygga eget vin. Dels tycks det kunna bli en utvecklande och skojig hobby och dels finns det möjlighet att tjäna en hel del pengar.
En del folk avstår dock från att börja framställa eget vin p.g.a. osäkerhet och okunskap. Det är synd med tanke på att processen oftast är enklare än vad man tror. Världens främsta vinexperter förfinar ständigt metoder för vinframställning överlag. Det dyker jämt upp nya ingredienser och nya vinjäster som håller en mycket hög kvalité.
Utvecklingen är viktig på så sätt att allt mindre inom all typ av vinframställning lämnas åt slumpen. Mycket av framgångarna överlag påverkar i sin tur även processerna för hemmabruk. Samtliga dessa framgångar tenderar att avsevärt influera slutresultatet. Man ska vara noggrann med att även hemma inte lämna vinbryggningen åt slumpen. Med bättre kontroll över processen desto mer enastående resultat. I boken Hemmaframställning av Vin så betonas just det.
Det krävs en del nödvändig utrustning för att börja att brygga vin. Först och främst krävs en hävert som ska användas till upptappning och också till omtappning. Därutöver krävs ett jäskärl och en gummihätta med jäsrör.
Ett råd är att inför bryggningen notera precis allting som behövs, och också göra upp en lista över de arbetsmoment som ska följas. Allting i anteckningarna ska följas till punkt och pricka. Det medför att du slipper eventuella överraskningar på vägen och ökar dina chanser att nå målet. Med tanke på att det tar relativt lång tid att brygga en sats så vill man inte gärna börja om från början. Det är därtill angeläget att utrustningen är ren. Om inte så är det markant risk att det påverkar smaken. Kontrollera självfallet så att utrustningen dessutom är hel. Som sagt, det är viktigt att inte lämna någonting åt slumpen.
Den som vill få mer ingående vägledning om vinprocessen bör läsa Hemmaframställning av Vin. Är man intresserad av nya ingredienser kommer man inte bli besviken eftersom mycket i boken fokuserar på det. Du kommer få utförliga svar på varför dessa ingredienser används och vilken nytta de gör. Boken fokuserar också på smaksättning och vinprovning. Därutöver står det att läsa om övriga nyheter om starkviner.
Hur får man tag i boken? Det är minsann enklare än vad man tror och inom mycket kort kan du sitta och läsa boken direkt på datorskärmen alternativt via din läsplatta. Boken är nämligen tillgänglig som e-bok genom landets bibliotek. Det bästa av allt är att den är helt avgiftsfri att låna. Det enda som behövs är att registrera sig för ett e-konto.
Ingen tid att förlora, låna Hemmaframställning av Vin, genast