Dextros används effektivt till bryggning I hemmet
En central ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.
Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter
Det tycks försiggå en ständig debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del menar att det endast är dextros som gäller om man vill få till en god smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.
Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla stabil temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.
Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker och annat spännande.
Vad säger experterna om sockret samt smaken?
Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.
Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.
De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite olika synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.
En del anser att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen ej spelar någon roll. öljäsning dextros.brygg ditt eget öl bryggsocker.vinjäst bryggsocker dextros.hembrygga cider hemma dextros.hembrygga eget öl guide dextros.mäsk dextros bryggsocker.druvsocker köpa.
Något man måste komma ihåg är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.
Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen blandning
Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och substituera med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.
Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att färga resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan få samma goda öl återigen. Om du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation återigen.